Kun je te veel zonnepanelen buiten het net hebben?

Over het algemeen, zolang u de PV-ingangslimieten niet overschrijdt, kunt u elke moderne MPPT-gebaseerde SCC overpanel en het zal dynamisch het ingangsvermogen regelen naar alles wat de output nodig heeft. Een vraag die ik vaak hoor van mensen die aan de slag gaan met off-grid zonne-energie is: „Hoeveel panelen heb ik nodig? Hoewel er geen universeel antwoord is, zijn hier enkele veelgebruikte formaten en de eenvoudige manier om erachter te komen hoeveel panelen u precies nodig hebt.

Kun je te veel zonnepanelen buiten het net hebben?

Over het algemeen, zolang u de PV-ingangslimieten niet overschrijdt, kunt u elke moderne MPPT-gebaseerde SCC overpanel en het zal dynamisch het ingangsvermogen regelen naar alles wat de output nodig heeft. Een vraag die ik vaak hoor van mensen die aan de slag gaan met off-grid zonne-energie is: „Hoeveel panelen heb ik nodig? Hoewel er geen universeel antwoord is, zijn hier enkele veelgebruikte formaten en de eenvoudige manier om erachter te komen hoeveel panelen u precies nodig hebt. Wanneer de modules elektriciteit blijven pompen naar de batterijen buiten hun capaciteit, vindt overladen plaats. Het kan uw accubanken ernstig beschadigen en kan ze in de nasleep onbruikbaar maken.

Panelen hebben een efficiëntieclassificatie en hebben elk jaar een efficiëntiedaling van 0,5-1%. We ontwerpen een beetje extra hoofdruimte in uw systeem om rekening te houden met het verlies aan efficiëntie. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen van overtollige potentiële zonne-energie. De panelen raken niet oververhit, er zullen geen draden smelten, enz.

Het is gewoon verloren energie die je niet kunt terugwinnen. Als dit vaak gebeurt, zal het toevoegen van extra batterijcapaciteit deze energie benutten zolang uw laadregelaar in staat is om de extra laadstroom aan te kunnen. Maar als je deze extra opgeslagen energie uiteindelijk niet verbruikt, is er geen rechtvaardiging voor deze extra capaciteit en kosten. Een zonnepaneelinstallatie in San Francisco zou bijvoorbeeld in de loop van het jaar veel minder stroom produceren dan een installatie in Colorado, waar het meestal zonnig is.

Als u echter op een minder zonnige plek verblijft, heeft u mogelijk meer zonnepanelen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren als met minder panelen op een zonnigere locatie. In plaats van de overtollige zonne-energie te verspillen, kunt u meer van uw batterijen vullen voor later gebruik. Dus, wat kun je doen met het extra vermogen van zonnepanelen? Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om dit scenario te vermijden. Een zonnepaneel van 100 W in een geel gebied, met ongeveer een 5 op de schaal, zou bijvoorbeeld 500 Wh per dag produceren.

Het punt is, dat zonnepanelen alleen geen manier hebben om te begrijpen of de batterijen vol zijn of niet. Het is afkomstig van een microgrid-systeem met zonne-energie, generatoren, batterijopslag en zonder verbinding met het openbare net. Als je een overaanbod aan zonne-energie hebt en er niet genoeg belasting is om de elektriciteit te verbruiken, zou je uiteindelijk de overtollige zonne-energie kunnen verspillen. Dus, waar gaat overtollige zonne-energie naar toe voor systemen op het net? Als de accubanken op het net mogen worden aangesloten, kan het systeem de extra zonne-energie naar het openbare elektriciteitsnet sturen.

Off-grid zonnesystemen, of stand-alone energiesystemen, zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en produceren voldoende energie door het gebruik van zonnepanelen en batterijopslag zonder gebruik te hoeven maken van het elektriciteitsnet. Kortom, piekuren zonlicht zijn gelijk aan de hoeveelheid tijd dat de zon het krachtigst is, waardoor de zonnepanelen het meest productief kunnen zijn. Het scenario is dat ik genoeg panelen heb om mijn apparaten te laten werken en tegelijkertijd mijn batterij volledig heb opgeladen en nog wat energie over heb van de panelen, ik zou graag willen weten wat er met die extra energie zou gebeuren. Terwijl monopanelen doorgaans op de markt worden gebracht als „efficiëntere en hogere technologie, poly-kristallijne panelen zijn bijna altijd de beste keuze voor een off-grid zonnestelsel.

En zelfs dan is het vaak kosteneffectiever om te investeren in energiezuinigere apparaten in plaats van de extra 25% uit te geven aan monokristallijne zonnepanelen. Dit voordeel is echter alleen relevant als u een systeem dimensioneert voor een situatie met zeer beperkte ruimte, zoals het plaatsen van zonnepanelen op een camper of een klein huis.